AJANKOHTAISTA PUUTARHASSA JA PUUTARHURIN ELÄMÄSSÄ

Kukkasipulien tilaus su 16.6.2024 klo 23.59 mennessä (noudettavissa Jardineasta 9.9.2024 alkaen) ja Avoimet Puutarhat su 16.2.2024 klo 12 - 17

Voit pyytää hinnaston ja tilauslomakkeen sähköpostilla nea.rissanen@jardinea.fi

Konsultointikäynnit ja tapahtumat

Voit varata ajan suulliselle konsultointikäynnille omaan pihaasi tai tarjouskäynnille piirrettyä pihasuunnitelmaa varten nea.rissanen@jardinea.fi. Kts. tarkemmat kuvaukset Palvelut

Kauden 2024 tapahtumat seuraa Facebookissa ja Instagramissa sekä Tapahtumat -välilehdellä. Aikatauluja julkaistaan sitä mukaa kuin ne vahvistuvat.

Pihasuunnitteluprojektin aloitus

Pihasuunnitteluprojekti Palvelut kestää yleensä vähintään 2-3 kuukautta. Siksi se kannattaa aloittaa jo syksyllä tai talvella.

Suunnittelu aloitetaan siten, että otat yhteyttä, tulen käymään katsastamaan kohteen sekä kuulemaan toiveesi (jotka myös kirjataan ylös). Käynnin jälkeen annan kirjallisen tarjouksen pihasuunnittelusta. Toimeksiantosopimus allekirjoitetaan ja sovitaan yhdessä aikataulu. 

Sitten alkaa ideointi! Esitän ensimmäisen luonnoksen, jossa on hahmoteltu pihan toiminnot, rakennelmat sekä eri alueiden koot sekä muutamat avainkasvit. Keskustelemme siitä, vastaako tämä toiveitanne ja tehdäänkö muutoksia vai jatketaanko seuraavaan vaiheeseen. 

Toisessa luonnoksessa on jo kasvit paikallaan ja toivon mukaan se on jo hyvin lähellä lopullista versiota. Tämäkin käydään yhdessä läpi. Jos kaikki on, kuten halutaan, lopullinen suunnitelmakansio viimeistellään ja luovutetaan. 

Sitten onkin mahdollista pyytää tarjouksia pihan rakentamisesta tai aloittaa itse pikkuhiljaa kohta kerrallaan toteuttamaan omaa unelmapihaa.

Jardinea Instagramissa 'jardinea_turku'

Jardinea Facebookissa 'Jardinea'

Touko- syyskuu 2022

Kesällä voit varata omalle ryhmälle (6-10 henkilöä) opastetun kierroksen Jardineassa. Kuulette juttuja kasveista ja kasvien hoidosta puutarhurilta.

Puutarhakoulussa voidaan pienelle ryhmälle (6-10 henkilöä) opettaa kädestä pitäen jokin puutarhassa tarvittava taito (esim. nurmikon hoitotyöt, kasvien istuttaminen, kasvien leikkaaminen). Voit kysyä itseä kiinnostavaa aihetta.

Pihakonsultaatiokäynti sinun pihassasi kestää 2h ja voit kysellä oman puutarhan kasveista, niiden hoidosta tai pyytää suosittelemaan kasveja johonkin kohtaan. Konsultointi on suullista neuvontaa.

Ensi syksyn ja talven pihasuunnittelukohteet varataan nyt. Piha on hyvä katsastaa kesällä kasvukauden aikana (kesä-syyskuu). Suunnitteluun kannattaa varata aikaa niin, että ideoita ehditään käydä läpi. Keväällä suunnitelma on käytössä ja rakentaminen voi alkaa. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on kokonaisnäkemys siitä, mitä pihalle tehdään ja he voivat jakaa rakennustyöt useammalle vuodelle omien voimavarojen mukaan.

Ihana aineeton lahja on lahjakortti Jardinean palveluihin. Voit noutaa Jardineasta tai tilata verkkokaupasta.

6.5.2022 Puutarhakalusteiden tuunaus on hyvässä vauhdissa

5.5.2022 Puutarhan ensimmäisiä perennoja

1.5.2022 Vihdoinkin sipulikukat alkavat kukkia puutarhassa!

25.4.2022 Talven aikana suunniteltu kohde luovutettu

7.4. - 19.4.2022 Kesälomalla Espanjassa kiertelemässä ihania puutarhoja.

20.3.2022 Myyn pihastani pensaiden ja puiden hyöteoksia. Hinnat ovat 5e/kpl tai nippu. 

Hyöteoksat ovat kukkivista puista tai  pensaista tiettynä vuodenaikana leikattuja oksia, jotka sisällä maljakossa puhkeavat lehteen tai kukkaan 7 - 14 päivän aikana (riippuen lajista). Oksat laitetaan maljakkoon lämpimään veteen ja niille kannattaa leikata uusi imupinta 4-5 päivän välein sekä vaihtaa maljakkoon puhdas uusi vesi (myös maljakko kannattaa pestä tässä välissä). Lehdistä ja kukista saa nauttia noin viikon.

13.3.2022 Ihanaa, kun voi jo laittaa sipulikukkia ja muita kevätkukkia katetulle kuistille ja ikkunanväleihin!

28.2.2022 Muutamassa OKT-tontti suunnittelussa on käyty rakenteita ja kasvien asetteluja läpi asiakkaiden kanssa ja pienillä muutoksilla jatketaan.

31.1.2022 Talvisen puutarhan kauneutta

15.1.2022 Uusia pihasuunnittelukohteita sovittu ja toiveiden kartoitus sekä alustavat suunnitelmat vireillä. Lisäksi siideriomenatarhan suunnittelu (Tuorlan kouluprojekti) sekä leikkokukkien kasvatus -kurssi meneillään. 

Olisipa jo kevät!

2.1.2022 Pakkaskelillä on ihana tehdä jääkakkuja

4.12.2021 - 23.12.2021 Havujen ja jouluruusujen myynti ennakkotilauksella. Nouto Jardineasta.

25.11.2021 Työhuoneprojekti on ollut nyt kuukauden menoillaan ja vielä on vähän tehtävää. Halusin käyttää niin paljon kierrätettyä materiaalia kuin suinkin ja omenalaatikoista tulee pyörällisiä laatikoita tason alle, kirjahyllyjä tason päälle ja hyllykkö. Seinille ihanat keväiset tapetit by Logoa Oy.

1.10.2021 Verkkokauppa-projekti on käynnissä nuoren yrittäjänalun kanssa. Alkuun verkkokaupasta saa ainakin lahjakortteja. Lahjakorteilla voi ostaa palveluja tai tuotteita. Toivottavasti saadaan julkaistua tämän vuoden puolella!

28.9.2021 Pihasuunnitteluprojekti on parasta aloittaa nyt syksyllä. Pihan nykyisen kasvillisuuden vielä pystyy näkemään. Koko talvi on aikaa suunnitella ja hioa suunnitelmaa ja keväällä on valmista ja pystyy aloittamaan istutushommat! 

Suunnitelma voi kattaa koko omakotitalopihan tai sitten vain jonkin yksityiskohdan esim. terassin maisemoinnin tai sisääntulon kaunistuksen. Ohessa on kuvia turkulaisesta pihasta, johon suunnittelin monilajisen pensasistutuksen terassin viereen rakennettuun korotettuun altaaseen. Ensimmäinen kuva on otettu 5/2020, kun päästiin istutushommiin ja viimeinen on otettu 9/2020, kun pallohortensiat kukkivat. Istutus vain paranee, kun pensaat yltävät lopullisiin kasvukorkeuksiinsa ja terassilla pystyy olemaan ilman, että naapurit näkevät suoraan sinne.

16.9.2021 Nyt näkee hyvin ne kasvit, joilla on mahtava syysväri! Se on yksi tärkeä asia kasvivalinnoissa pihalle.

30.7.2021 Unelmia omasta ihanasta pihasta tai pihan yksityiskohdasta? Pihasuunnitteluprojekti kannattaa polkaista käyntiin nyt, jotta ensi keväänä on valmis suunnitelma, jota voi aloittaa toteuttamaan! Suunnitelmalle kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta toiveet ja rajoitteet saadaan huomioitua ja ideoinnille jää riittävästi tilaa. 

Jos haluat ensin saada käsityksen siitä, millainen olen ja mitä osaan tehdä, voidaan sopia tutustumiskäynti omassa pihassani, jossa olen toteuttanut ideoitani. Asiakkaat ovat myös olleet tyytyväisiä 2h pihaneuvontakäynteihin, joilla on saanut neuvoja esim. pensaiden ja puiden leikkaamisiin, kasvivalintoihin tai kasvien sijoitteluun liittyviin pohdintoihinsa

29.7.2021 Kuivuus on koetellut puutarhaa koko heinäkuun ajan eikä nurmikkoakaan ole paljon tarvinnut leikata. Nyt on kuitenkin luvattu sateita, joten on oikea hetki leikkuulle! Kaikki on kukkinut tänä kesänä normaalia aiemmin ja normaalia nopeammin - kirottu helle!

20.7.2021 Myyn ns. Slow Flowers -leikkoja (mm. liljoja 5e/oksa ja gladioluksia 3e/varsi) suoraan kasvatuspenkistä. Kukat ovat kasvaneet luonnonmukaisesti avomaalla, hoitona ollut ainoastaan kastelu. Kysy päiväkohtainen tilanne (pieniä eriä eri lajikkeita)!

15.7.2021 Vanhempien omenapuiden ylöskasvavien oksien leikkuuajankohta on nyt! Keskikesän leikkuu ei ei yllytä versokasvua, kuten keväinen leikkaaminen ja satoa tuottavat oksat on helppo tunnistaa myös.

20.6.2021 Avoimet Puutarhat -tapahtumassa vieraili pihassamme noin 300 vierasta ihanassa kesäisessä kelissä. Café Hallonblad piti pop-up kahvilaa saunan terassilla ja pop-up puutarhamyymälä oli avoinna tapahtuma-aikana.

17.6.2021 Tänäänkin pop-up puutarhamyymälä avoinna ennen ja jälkeen opastetun puutarhakierroksen eli klo 17-18 ja 19-20 (kts. tapahtumat -välilehdeltä muut tulevat tapahtumat). Myynnissä erilaisia kuivakukka-asetelmia, perennoja irrallaan ja kierrätysastioissa, kesäkukkia irrallaan ja kierrätysastioissa sekä muutamia pensaita.

15.6.2021 Lehtoakileijat ovat hauskoja yllärisiementäjiä. Kuvissa ekana emotaimi (ostettu ja istutettu) ja muut sen siementaimia. Saa minun puolestani siementää aivan vapaasti!

14.6.2021 Rodot parhaimmillaan. Varsinkin atsaleat kukkivat ihanissa karkkiväreissä ja alppiruusuihin verrattuna vielä plussana oranssinleiskuva syksyinen syysväri. Jardinea pop-up puutarhamyymälässä myynnissä muutamia lajikkeita. Myymälä avoinna tapahtumien yhteydessä, kts. tapahtumat -välilehti.

9.6.2021 Aamuset -kaupunkilehti kirjoitti Jardinean puutarhasta! Käy lukemassa juttu näköislehdestä.

7.6.2021 Onpas pitkä kuiva ja kuuma jakso! Eikä säätiedotus edes lupaa sadetta. Nyt rajatussa multatilassa (esim. ruukussa) olevat kukat kaipaavat kastelua. Kannattaa antaa vettä kerralla runsaasti eikä joka päivä vähäsen. Toisaalta, mitä pienempi ruukku, sitä tärkeämpää on kastelutiheys!

3.6.2021 Yhtäkkiä kesä on jo täällä ja puutarhassa kaikki kukoistaa! Kukassa mm. puistolemmikit, särkyneetsydämet, omenapuut ja lewisiat.

28.5.2021 Jardinean pop-up myymälä on vihdoin kasassa ja avoinna tapahtumien yhteydessä sekä erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Voit myös tiedustella aukioloa sinulle sopivana ajankohtana. Myynnissä on vaihteleva valikoima maanpeite- ja muita perennoja omasta puutarhasta (myös erikoisempia lajikkeita välillä), jonkin verran välitystaimia sekä erilaisia kesäkukkaistutuksia ja muita asetelmia. 

2.5.2021 Puutarhan ensimmäisiä kukkijoita sipulikasvien lisäksi ovat perennoista kevätkaihonkukka ja valkotäpläimikkä sekä jouluruusu ja pensaista onnenpensaat.

23.4.2021 Hankkijan Puutarhan kanssa tehtävä yhteistyö polkaistiin käyntiin hyisessä kevätkelissä. 

Olin pitämässä ständiä Hankkijan myymälässä (kelin vuoksi sisällä). Iltapäivän aikana juttelin ihmisten kanssa, jakelin käyntikortteja ja kehotin osallistumaan Turun Hankkijan kustantamaan arvontaan, jossa arvotaan Jardinea Oy:n 2h pihaneuvontakäynti. Kelin vuoksi arvonta-aikaa päätettiin jatkaa lauantaille (mutta ei se keli tänään sen parempi ole!). Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ensi viikon alussa!

16.4.2021 Ideasta toteutukseen. 

Vuosi sitten sain idean, että voisin tehdä vitriinikaapista kasvihuoneen, koska en tarvitse kasvihuonetta muuhun kuin keväällä taimikasvatuksessa. Olen tori.fi:ssä aina välillä selaillut kaappeja, mutta huhtikuun alussa tärppäsi! Löysin 3 samanlaista mäntyvitriiniä, joissa oli runsaasti lasipinta-alaa. Mies ja poika suostuivat kuljetus- ja kantoavuksi (Salosta). Pojat nostelivat kaappeja sisään ja ulos talliin sitä mukaa, kun maalausurakka (kalkkimaali testissä) eteni. Täytyy myöntää, ettei pikkutarkka maalaaminen ole ihan mun suurimpia vahvuuksiani, mutta reilun viikon urakoinnin jälkeen kaapit olivat valmiina. Mies rakensi niille perustukset ja vihdoinkin huhtikuun puolivälissä minulla oli kasvihuoneet valmiina paikallaan odottamassa taimia!

9.4.2021  Oletko muistanut syksyisin istutella sipulikukkia pihaasi? Jos et vielä ole, elokuusta lokakuulle voit piilotella maahan yllätyksiä itsellesi kevättä varten. Ensimmäisiä kukkijoita maalis-huhtikuussa ovat mm. keltaiset talventähdet, liilat krookukset, valkoiset lumikellot ja sinivalkoiset posliinihyasintit. Ne ilahduttavat, vaikka ilmat olisivat kylmiä, kuten tänä keväänä. Nämä ovat myös siitä kiitollisia kasveja, että kun kerran istutat ne, ne nousevat maasta joka vuosi ja vielä lisääntyvätkin siementämällä eli joka vuosi niitä on vain enemmän!

30.3.2021 Tiesitkö, että vadelma on puolipensas? Viime vuonna marjoja tehneet oksat leikataan seuraavana vuonna pois (kuvissa harmaat versot) ja edellisenä vuonna kasvaneet oksat tekevät tämän vuoden vadelmat (ruskeat oksat). Poista marjoneet oksat niin läheltä maanpintaa kuin mahdollista. Näin pääset herkuttelemaan makeilla vadelmilla loppukesästä eikä pensaikosta tule risuisen näköistä!

27.3.2021 Maanpeiteperennoja, jotka ovat vihreitä jo heti paljastuttuaan lumen alta: pikkutalvio, rönsyansikka, lehtotaponlehti ja varjoyrtti. Nämä viihtyvät puolivarjossa tai varjossa.

25.3.2021 Kun leikkaat pihan pensaita, kokeile hyötää oksia maljakossa. Keväisiä yllätyksiä tiedossa!